Főoldal » Hatóanyag, Kozmetika

Olajok a kozmetikában

aSzerk 2009/07/14 Hatóanyag, Kozmetika Nincs komment
Olajok a kozmetikában

Olajok a kozmetikában

Kétségtelen, hogy a legrégebbi kozmetikumoknak a növényi magvakból, sajtolt/préselt olajok tekinthetők. Számos feljegyzés bizonyítja, hogy az ókorban már ismertek voltak ezen szépségápolási szerek, elég ha csak Kleopátra budoárjára gondol az ember. Sőt évezredekkel ezelőtti őseink szinte kizárólag a bőr megfiatalítására és annak hidratálására használták ezen esszenciákat – ellentétben a planétán ma élőkkel, akiknek teszem azt egy olívaolaj szó hallatán inkább annak gasztronómia aspektusa ugrik be. Ez nem is csoda, hiszen a magvakból és egyéb termékekből sajtolt/préselt olajok kozmetikai felhasználása csak napjainkban támadt fel úgy isten igazából katatón állapotából. Ez több más mellett azért is üdvözölendő, mert halványan bár, de körvonalazódik az a távoli jövőkép, mikor is ezen kozmetikumok és bőrápoló termékek végérvényesen kiszorítják a sokáig egyeduralkodó, fosszilis alapú rokonaikat , megteremtvén ezzel a környezetbarát kozmetikai ipart, minden környezetvédő oly rég dédelgetett álmát. Bár ez még csak fikció, de az kétségtelen hogy egy növényi olajokkal foglalkozó, magára valamit adó marketing menedzser a termék reklámozásánál azon túl, hogy annak a konyhaművészetben betöltött szerepét ecseteli, kitérőt tesz a termék bőrre és szépségre gyakorolt hatása irányába.

A következőkben bemutatunk pár ilyen növényi alapú olajt, elemezzük azoknak élettani hatásain túl kozmetikai szerepüket, bőrre gyakorolt befolyásukat.

Az olívaolaj

Kétségtelen, hogy az egyik legismertebb növényi olaj, köszönhetően elsősorban az olasz és persze a görög konyhaművészetnek. Ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor a mediterrán kulináris élvezetek elengedhetetlen tartozéka a szóban forgó növényből nyert esszencia. Kozmetikai szempontból az olajfa különösen fontos. A kezdetben zöld, de érett állapotában fekete olajbogyót már több mint négyezer éve termesztik az említett régiókban. Az már régóta tudható, hogy az olívaolaj, abból is az extra szűz jóval egészségesebb, mint a napraforgóolaj, köszönhetően a benne lévő telítetlen zsírsavaknak. Élettani hatásai közül nagyon fontos az érrendszeri megbetegedések megelőzése, a trombózisok kialakulásának meggátolása.
A szépségápolási termékeknél elsősorban kenőcsökben, bőrápoló krémekben alkalmazzák, köszönhetően a benne lévő E-, A-, D- és K-vitaminoknak. A gyengébb minőségű olajokból szappant és kenőanyagot készítenek. Azt viszont kevesen tudják, hogy az olajfa levelei is megközelítőleg olyan hasznosak, mint maga a termés. A levelek antiszeptikus hatásúak, megkötik a szabad gyököket, ezáltal védelmet nyújtanak az UV sugárzás ellen. Fiatalon tartja a sejteket, védi a bőrt a környezeti ártalmaktól. Ezen kívül stimulálja a kollagén-anyagcserét, ezáltal óv a ráncképződéstől. Ezért is használják elsősorban szemkenőcsöknél. De megtalálható a levélből nyert kivonat a napozás utáni kozmetikumok összetevői között, mivel nyugtatja az irritált, leégett bőrt. És hogy teljes körű felhasználtsága legyen egy olajfának, a fatestből nyert gyantát egyéb illatszerekben hasznosítják.

Szőlőmagolaj

A szőlőmagból az olajat az úgynevezett hideg sajtolással nyerik ki. Nyilvánvaló, hogy más hőkezelési módszerrel is lehet nagyüzemi módon olajat nyerni a szőlőmagból, de ezen módszernél úgynevezett transz linosavak keletkeznek, melyek közel sem gyógyító erejükről híresek. A hideg sajtolással készült szőlőmagolaj gazdag bioaktív antioxidáns anyagokban, telítetlen zsírsavakban, bioflavonokban, az F-vitamin egyik alkotójában, a linosavban, illetőleg s klorofilban. Magas az E-vitamin-tartalma is. Az olaj védi az érrendszert az elmeszesedéstől, erősíti a hajszálerek és a vérerek falait, ami által csökken a trombózisveszély. Antioxidáns hatásának köszönhetően védi a sejtek genetikai anyagát a káros hatások ellen. Javítja a látást és megakadályozza a szürke hályog kialakulását.
Kozmetikai szerepe sem elhanyagolható. Használata biztosítja a bőr rugalmasságát, ezzel együtt annak simaságát és fiatalosságát, megelőzi az öregedést, javítja az elernyedt bőrt. Regenerálja a kollagénszöveteket. További jó tulajdonsága, hogy bőrre kenve gyorsan felszívódik. Elsősorban a különösen száraz bőrűeknek ajánlott a rendszeres használata. Egyes samponok tartalmaznak szőlőmagolajat, mivel a hajtöveken való alkalmazása elősegíti a hajhagymák gyors regenerálódását.

Teafaolaj

A teljes tisztaságú teafaolajat a Melaleuca Alternifolia leveleiből, gőzdesztillációval állítják elő. A teafaolaj állagát tekintve olyan, mint a víz, színe a teljesen áttetsző és az enyhén sárga közti színtartományba sorolható. Az olaj roppant magas fertőtlenítő hatásának köszönhető, hogy Ausztráliában például gyógyszerként van törzskönyvezve. Ez annyira nem is meglepő, ha azt vesszük figyelembe, hogy a fa, melyből az olajat nyerik, itt őshonos. A fának van egy egyedülálló jó tulajdonsága, mely biztosíték arra, hogy amíg világ a világ, az emberiség nem szenvedhet teafaolaj hiányban. Ugyanis ha a fát kivágják, a tönkből uszkve másfél év alatt akkora fa cseperedik, hogy az ismét vágható, tehát másfél évente a növény, ha úgy tetszik újraklónozza magát.

A teafaolaj hatóanyagai elsősorban a baktériumok és a gombák ellen hatnak a leginkább, továbbá az immunrendszer erősítésében is szerepet játszanak. Nagyon könnyen felszívódik a bőr szöveteibe anélkül, hogy a bőrszöveteket bármennyire is irritálná. A bőrszövetek fejlődését és megújulását segíti. Mivel használatakor enyhe zsibbasztó hatást válthat ki, ezért fájdalomcsillapítóként is használható. Használják az elfertőzött sebek gyógyítására, de hatékony lehet a pikkelysömör ellen is. Az olaj párlatának a belégzése kiváló a mikroorganizmusok ellen, továbbá vízben oldva használhatjuk a gyulladt fogínyre öblögetéses módszerrel. Kitűnő kiegészítő szere a masszázsnak. Serkenti a vérkeringést, hat az izmokra és az idegekre.

Jojobaolaj

A jojobaolajat az észak-amerikai sivatagban őshonos örökzöld növény magjából nyerik. Története évszázadokra tekint vissza, hiszen az itt élő indián törzsek már jó ideje használják gyógyító hatása miatt. A jojobaolaj hatóanyaga elsősorban E-vitaminban gazdag, ennek révén segíti a bőr gyors regenerálódását. Az olaj jó tulajdonságai közé tartozik, hogy nem avasodik, ezért azt natúr állapotában minden tartósítószertől mentesen lehet tárolni. Szerkezete feltűnő hasonlóságot mutat az emberi faggyúéval, ami elősegíti az olaj bőrön való gyors felszívódását. Segíti a gyulladások gyógyulását, jó a pattanások ellen, de használata javasolt a zsíros fejbőrre is. Mivel a bőrt simává és rugalmassá teszi, a kozmetikai ipar rendszerint használja is testápolókban, tusfürdőkben, egyéb szépségápolási termékekben. Ajánlatos a masszázsok alkalmával, de remek közérzetet biztosít a jojobaolajjal dúsított fürdővíz is, főként tél idején. Mivel az olaj antioxidáns, ezért más hasonló típusú olajok tartósítószereként is használható.

Csipkebogyó olaj

A csipkebogyó hazánk egyik legismertebb gyógynövénye. A termésből készülhet tea, lekvár, de egyesek nem riadnak vissza attól sem, hogy csipkebogyóból szesztartalmú italt készítsenek. Ezeken túl a csipkebogyóból hideg sajtolással készülhet olaj is. A csipkebogyó olaj elsősorban a bőr hegesedési nyomainak a gyors eltüntetésére kiváló. Használhatjuk a nátha idején fellépő orrtájéki bőrpír kezelésére, ezzel együtt a leégett testbőr ápolására is kitűnő. E-vitamin-tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését, és rendszeres használatával eltüntethetőek az apró bőrráncok. Erősíti a hajszálereket. Egy rossz tulajdonsága azonban van, mégpedig az, hogy viszonylag gyorsan avasodik, ezért tartósítószer nélkül nem ajánlott az eltétele.

Avokádó olaj

A Persea Gratissima, ismertebb nevén az avokádó egyre népszerűbb gyümölcs hazánkban. Alakját tekintve olyan, mint egy körte, színe zöld egy-egy fekete pöttyel tarkítva. A trópusokon őshonos és a babérfélék családjába tartozik. Amit mindenképpen érdemes tudni róla, hogy a zsírban leggazdagabb gyümölcsként tartják számon. Ebből már felsejlik, hogy a száraz bőrre kitűnő. Az avokádó telítetlen zsírsavakból álló olajtartalma B-, C-, E- és A-vitaminban gazdag. A gyümölcs nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, vasat, nátriumot, valamint magnéziumot és kálciumot. Az avokádóból készült olajakat elsősorban az érzékeny bőrűeknek ajánlják. Magas olaj- és laolintartalma miatt gyorsan felszívódik a bőrön. Avokádó olajjal dúsítanak tusfürdőket, mivel nagy a természetes növényi zsírtartalma, ezért az egyik legjobb bőrápoló anyag. A belőle készült samponok kitűnőek a száraz fejbőrre, és a száraz hajat üdévé, fényessé varázsolják. Magas A-vitamin- és E-vitamin-tartalma következtében igen jó a bőrproblémák közül a pikkelysömör és az ekcéma kezelésére. Viszont magas zsírtartalma miatt gyorsan avasodik. A hidegnek kitett bőr kezelésére kitűnő.

Az említett olajakon kívül még számos más növényi eredetű esszencia van, melyeknek használata elősegíti legnagyobb kiterjedésű testrészünk, a bőr karbantartását, ápolását. A kankalin-, a makadámia dió-, a napraforgó-, a szójabab-, a borágó-, a búzacsíra-, a kamélia-, a lenmag-, a mandula-, a szezám- és a kenderolaj hatóanyagai szintén tartalmazzák azokat a vitaminokat és elemeket, melyek a bőrápolás és a kozmetika elengedhetetlen tartozékai.

Kapcsolódó cikkek

Mondjad!

Itt szólhatsz hozzá. A kommenteket itt feliratkozva RSS olvasón is követheted.